Hygien i köket

  

Statistik visar det att en halv miljon människor varje år blir matförgiftade. Hälften blir sjuka av mat som ätits på restaurang, den andra halvan blir sjuka av sin egen mat som det lagar i hemmet. Därför kommer här lite information som gör att du inte ska behöva bli en av dem som blir smittad.


Tänk på detta innan du ska börja laga maten.

  

  • Om man är sjuk ska man inte laga mat för bakterierna sprider sig lätt.
  • Ta av dig alla smycken som kan sprida smitta, det vill säga ringar, armband och klockor. Efter att ha tagit av sig smyckena är de viktigt att du tvättar händerna med tvål och vatten innan du börjar laga maten 

Under matlagningen

  

  •  Du ska även tvätta händerna när du håller på med andra livsmedel som t ex sallad och kyckling. Men du som lagar maten har ansvaret för om någon skulle bli sjuk, tänk då på att tvätta händerna om du har klappat ett husdjur eller varit på toaletten.
  • Se till att livsmedlen är ordentligt genomstekt, det gäller speciellt kyckling, köttfärs och fläskkött. För att kolla om det är genomstek kan du skära ett snitt i köttet och det ska inte vara rött eller rosafärgad. Det måste vara välstekt.
  •  Ha gärna olika skärbrädor till olika livsmedel t ex kyckling, kött och grönsaker bör ha en egen skärbräda. Använd gärna olika färger för då är risken minimal att du ska blandar ihop dem och att du blir smittad.  
  • Om du värmer färdiglagad mat ska den lagas i minst 70 grader. Innan servering ska maten vara varm eftersom i ljummen mat trivs bakterier mycket bra. Om du värmer maten i mikron måste du röra om maten ordentligt.
  •  Se till att använda rena redskap vid matlagning. Provsmaka gärna med sked eller något annat men ta en ny sked vi nästa provsmakning.

  

Förvaring av livsmedel


  • Tillagad mat som inte ska ätas bör läggas i en kastrull och sedan stå framme utan lock. Låt det svalna ett tag och sätt sedan in livsmedlet i kylen. Om du har lock ökar tillväxten av bakterier. Ställ inte in varm mat i kylskåpet, då blir det för varmt i ditt kylskåp och annan mat som du förvarar i kylskåpet blir förstörd.
  • Om du har varit och handalt ska dina varor in i kylskåpet så snabbt som möjligt, men om det är vinter är det inte så bråttom. Då är det kallt ute och bakterier trivs inte i kall miljö. Om det är sommar ska du vara extra noga med att varorna kommer in i kylen fort.
  •  Man kan fråga sig själv många gånger vad som är rätt temperatur i ett kylskåp? Rätt temperatur är plus 4 grader. Se även till att inget ligger och droppar eller blir kletigt i ditt kylskåp. Förvara maten i slutna burkar, i plast eller i matfolie.

Städning av ditt kök efter användning

  

  • Torka bort det enklare fettfläckarna på spisen.
  • Kör gärna skärbrädorna i diskmaskinen om du har skurit kött eller kyckling på dem.
  • Låt inte disken bli liggande för det kan skapa mycket bakterier som svampar, mögel och en dålig lukt i ditt kök. Sedan är det lättare att få disken ren om du diskar den på en gång.
  • Torka alla bänkar noga och använd gärna något bra medel för att du ska få bort allt.
  •  Om du har använt mikrovågsugnen, se då till att även den är ren och användbar vid nästa tillfälle. Mikron är oftast den största boven när det gäller hygien i köket.
  •  Se alltid till att det finns rena handukar och rena disktrasor i ditt hem.
  •  Disktrasorna är kända för att samla åt sig bakterier, därför ska du aldrig använda en disktrasa för att torka av en kniv eller en skärbräda. Byt gärna ut disktrasan minst en gång i veckan eller när det behövs.  

                                           







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0