Desinfektion – rengöring – sterilisering

Syftet med dessa tre faktorer är att hindra smittspridning


  • Desinfektion: När du spritar något föremål minskar antalet smittämnen så att det inte kan sprida smitta. Det är viktigt att sprita de föremål man använt, i kontakt med något smittfarligt, så fort som möjligt. Du ska även vara med medveten om att det finns två metoder för desinfektion: värmedesinfektion och kemisk desinfektion.

  • Värmedesinfektion: kan användas både i hemmet och på sjukhus och är den mest effektiva metoden. I hemmet är kokning en värmedesinfektionsmetod, ex. om man tappar barnets napp i toaletten kan den användas igen genom att man kokar den. På sjukhus används disk- och spoldesinfektor som uppnår temperaturen 85-90 grader C.

  •  Värmedesinfektion med diskdesinfektor: I diskdesinfektorn rengörs och steriliseras ex. handfat, pincetter och saxar.

  •   Värmedesinfektion med spoldesinfektor: Den spolar ned urin och avföring och desinficerar t.ex. bäcken och urinflaskor.  
  •  Kemisk desinfektion: denna metod används när material inte tål värme som till exempel rostfria bord och bänkar. Vid denna metod ska materialen ligga i en kemisk lösning som dödar mikroorganismer. Exempel på desinfektionsmedel är jod och formalin.

Rengöring: när man utför rengöring på ett material diskar man materialet i varmt vatten med diskmedel och föremålen har först desinficerats och sedan är nog avsköljt. Tänk på att borsta ur räfflor och dylikt i föremålet innan denna rengöring påbörjas. Skölj sedan i varmt vatten och torka med en ren handduk eller låt lufttorka.


Sterilisering: när man steriliserar ett föremål blir den helt fri från smittämnen och även sporer. Före en sterilisering måste föremålen vara desinficerad, rengjord, granskad och märkt. Det finns tre olika metoder av sterilisering:


  •  Värmesterilisering - autoklavering: föremålet upphettas till med torr vattenånga till över 120 grader C.

  • Joniserande strålning - radioaktiv strålning: är en metod som används inom industrin, till exempel sprutor, kanyler, kompresser och handskar.

  • Kemiska medel: används när man ska sterilisera värmekänsligt material som till exempel optiska instrument. Medel som formalin och etylenoxid används ofta.

Städning: syftet med att städa är att bryta smittvägar. Man städar för att få bort mikroorganismer som är bundna till damm och smuts men också för att skapa trivsel i miljön.

Man kan dela in städning i tre olika metoder:


  • Torra metoder: sopning, moppning och dammsugning.
  •  Fuktig metod: en väl urvriden skurtrasa eller fuktat moppgarn.
  •   Våt metod: vaskning med skurtrasa, svabbgarn eller skurmaskin.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0