Olika smittformer

  • Endogen smitta: Det betyder att smittan består av mikroorganismer från en annan del av människans egen kropp. Dessa bakterier måste vara i sin rätta miljö. Bakterierna kan faktiskt vara nyttiga men det gäller att de är på rätt ställe i kroppen. Men när mikroorganismerna får tillträde till ett annat område kommer de djupare in i vävnaderna, t ex bakterier från hud eller tarm kan i samband med operativa ingrepp föras ner i ett operations sår. Tarmbakterier det kan komma in i urinvägarna om man ska sätta kateter, då kan det bli att patienten drabbas av UVI (Urinvägsinfektion). Där ska man som vårdpersonal vara mycket uppmärksam att behandla personen rätt och det gör man genom att använda sterila material vid omläggning av operationssår eller sättning av kateter.

  • Exogen smitta: De menas att person har infekteras med mikroorganismer "utifrån". Den här gången har personen blivit smittad från andra personer eller miljöer. De kan vara från blodtransfusioner, stick eller skärskador med använda instrument och kanyler. Sjukdomar man kan få av exogen smitta är Hepatit B, och C samt HIV. 

Om man som personal blir stucken av kanyler eller något liknade gäller följande:

  • Personen det gäller ska testa sig samma dag olyckan skett.
  • Testet utförs på närmaste Hälsocentral.
  • Personen ska även fylla i en tillbudsrapport på vad som har inträffat, och vad som har orsakat det. Det gör man bara för ens egen säkerhet och om olyckan kan skada någon annan måste man göra något åt detta.
  • Om svaret är positivt hör de av sig till den drabbade inom ca 10 - 14 dagar.
  • Efter ett halvt år tas ett nytt test för att vara på den säkra sidan.
  • Svaret på de kommer via brevlådan även om inte svaret var positivt.

  • Tarmsmita: Kallas även för fekal - oral smitta. Tarmsmitta får man via tarmen till munnen, på en mottaglig individ via livsmedel och vatten eller som indirekt kontakt via händer och t ex gemensamma handdukar. Inom sjukvården kan en patient bli smittad om personalen slavar med sin hygien. Om man som personal är sjuk ska man stanna hemma från arbete eftersom sjuka patienter är extra mottagliga. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0