Smitta i vardagen

Smitta i vardagen

  

Alla människor är vi olika, inom hygien kan en del bli sjuka direkt och andra blir aldrig sjuk. Varför en del blir sjuka och andra inte beror på att en del har sämre immunförsvar, vilket kan leda till att man att man blir sjuk.


Normalfloran som finns hos bakterierna finns på huden men slemhinnorna skyddar oss från att bli sjuk. Om bakterierna lyckats ta sig igenom första försvaret har vi även ett inre försvar som försätter att bekämpa de onda bakterierna som attackerar vår kropp.

Men hur sjuk du blir beror på vilka bakterier och vilket virus som når din kropp.

Om du drabbas av en vanlig förkylning sker den via dina händer till din näsa och mun. Därför ska du undvika att klia dig i näsan och stoppa händerna i munnen.  


Men varför vi blir sjuka finns det faktiskt en bra förklaring på, och de beror på att vi slarvar med vår hygien. Många förstår inte varför de ska hosta i armvecket och de vet inte att en hostning kan orsaka en förkylning hos alla människor i dennes omgivning.


Här kommer några tips som gör att du slipper bli sjuk 


  • Använder du samma engångsnäsdukar när du är förkyld? Gör inte det! De har fått namnet engångs för att du ska slänga dem efter en gångs användning.
  • Tvättar du händerna när du varit på toaletten?
  •  Hostar och nyser du i armvecket?
  •  Tvättar du händerna när du snutit dig?
  • Tvättar du händerna innan du ska laga mat?
  • Diskar du skärbrädan mellan du skär kött och grönsaker?

Om du har svarat JA på någon av dessa frågor här ovan ser du till att minska riskerna på att sprida smittan och även smitta dig själv. Om du vill vara frisk ska du tänka på dessa frågor och du slipper bli sjuk.  



För att du som person ska kunna bli sjuk krävs det att smittämnen alltså (bakterierna eller virus) överförs av någon smittkälla. En smittkälla kan vara (människan, miljön eller ett livsmedel) via en smittväg till en mottaglig individ. Det sägs om man har drabbats av en normal magsjuka ska man minst vara hemma två dagar efter sista kräkningen.

  

Under vinter är det mycket vanligt att vi är sjuka. När man sitter på bussen är det alltid någon som nyser eller hostar. Du ska göra något viktigt om du inte vill bli smittad. Men vad ska du göra?

  •  Under vinter är det mest vinterkräksjukan, influensa, feber och luftvägsinfektioner. Om du inte vill bli smittat är första regeln att du sköter dina händer. Det vanligast sättet att bli smittad är faktiskt via händerna. Du tar i något och en sekund efter det äter du något som gör att du stoppar fingrarna i munnen. Du kan även peta dig i ögonen och då kan du drabbas av ögoninflammation

  •  Alltså hygienen är A och O i ditt liv, tänk på att alltid tvätta händerna efter att har varit på toaletten, kommer hem från jobbet, före och efter matlagning. Nys och hosta i armvecket för då är det mindre risk att bakterierna sprider sig.

  •  En del människor tycker att man ska stanna hemma för minst lilla snuva, men snuva smittar inte lika lätt som influensa och kräksjukan.


Lägg till dessa saker så kanske du slipper bli sjuk.

  • Äter näringsrik kost.
  • Sov tillräckligt.
  •  Låt kroppen motionera minst en timme varje dag.
  • Undvik droger och alkohol.
  • Man har sett att personer som idrottar har förstärkt sina antikroppar och det gör att de inte blir sjuk lika ofta som personer som inte rör på sig.


 

Bakterier, virus, mögel och parasiter i vårt hem

  

Bakterier, virus, mögelsvampar och parasiter finns överallt omkring oss. Våra livsmedel innehåller naturligt en del av dessa mikroorganismer. Inte ens kokt mat behöver vara helt fri från mikroorganismer.


Mikroorganismer i mat kan ha olika betydelser; de kan vara nyttiga eller sjukdomsframkallande. Även om man äter ett livsmedel med en sjukdomsframkallande organism är det inte säkert att man blir sjuk. Det beror på hur stor dos man får i sig.


En del mikroorganismer ger upphov till sjukdom via giftiga ämnen som de producerar i livsmedlet som förvaras på olämpliga ställen. Har man fått i sig av de giftiga ämnena blir man oftast sjuk ganska snabbt. Vissa ger upphov till sjukdom genom att de överlever tranporten genom magsäcken och sedan orsakar infektion i tarmen.


  

Salmonella

Var finns dessa bakterier?

Salmonella finns i tarmen hos en del människor och olika djur. Utomlands är det vanligt att ägg innehåller salmonella. I Sverige händer det att människor blir smittade av ormar, ödlor och sköldpaddor som de har som husdjur. Salmonellans favoritställe är tarmen men den kan överleva i andra miljöer också.


Hur blir bakterien farlig för oss?

Livsmedel som smittas med salmonella och äts utan att sköljas ordentligt eller utan tillräcklig upphettning kan göra oss sjuka. Livsmedel som har orsakat sjukdom är bland annat kyckling, anka, opastöriserad mjölk, groddar, ägg, nötkött och fläskkött.


Sjukdomstecken

Efter ett halvt till några dygn drabbas man av kräkningar, diarréer, magkramper och feber. Man kan få t ex ledbesvär som en följdsjukdom av salmonella.


Så här slipper man bli sjuk

  • Hetta upp maten ordentligt, minst +70 grader C.
  • Skölj grönsaker ordentligt.
  • Förvara groddar i kylskåp så att inte salmonellan kan växa till.
  • Undvik opastöriserad mjölk.




 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0