Virus

Virus, likasom bakterier, är mikroorganismer som sprids på likartat sätt. Både virus och bakterier kan infektera människor, djur och växter. Vid en bakterieinfektion kan man behandla med antibiotika, men vid en virusinfektion fungerar inte det. Istället finns vaccin.


Virus finns överallt i vår omgivning och sprids ofta via kroppsvätskor, avloppsvatten som infekterats med avföring eller via luften. Virus kan även spridas genom kontakt, som tillexempel via dörrhandtag eller andra föremål som personer med förkylning tagit i.  


Mer än 600 virus kan ge infektion hos människor. De finns i kroppen men immunförsvaret hindrar dem från att utvecklas.


Det kan vara svårt att skilja mellan en virusinfektion och en bakterieinfektion. Men virus sätter sig oftast i de övre luftvägarna och orsakar förkylningar, halsont och hosta. Virus kan ven sätta sig i tarmen och ge diarré och kräkningar.


Om du har en virusinfektion som till exempel en förkylning eller influensa med hög feber eller värk kan du ta febernedsättande värktabletter. Det är viktigt att äta och dricka. Det är extra viktigt att dricka om du har diarré eftersom du behöver ersätta den vätska som förloras.

Men blir ofta trött av en infektion och man ska inte motionera förrän man är helt frisk. Man kan inte träna bort tröttheten, kroppen måste få tid att återhämta sig.    

  

        











Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0